Slabbetjes

Bij puur en alleen het woord ‘slabbetjes’ denk je waarschijnlijk aan de allerkleinsten onder ons. Maar ook door volwassenen worden ze gebruikt. Hoe komt dat? En waar komen slabbetjes eigenlijk vandaan?

Slabbetjes van nul tot nu

Net zoals elke menselijke uitvinding heeft het slabbetje een ware evolutie doorgemaakt. De Romeinen droegen al lappen stof om hun nek, gebaseerd op de gebruiken van barbaren. Door de eeuwen heen kreeg de hedendaagse das steeds meer vorm en had deze verschillende functies. Zo verscheen er rond 1700 een zogeheten ‘stock tie’ die bedoeld was om het hoofd rechtop te houden en de nek te beschermen tegen mogelijke aanvallers.

Later introduceerden de Britse Macaroni broers de cravate. Deze toevoeging aan de kleding groeide uit tot statussymbool en verloor een eigenlijke functie. De zogeheten ‘bib’ was toen al ruim een eeuw lang een begrip. Deze term stamt waarschijnlijk af van het oud-Engelse werkwoord ‘bibben’, wat drinken betekent. De bib werd toentertijd gebruikt om vlekken op kleding tijdens het drinken te voorkomen. Het woord bib wordt daarom ook nu nog vertaald met, je raadt het al: ‘slabbetje’.

Moderne slabbetjes

Het is puur giswerk om te zeggen waarvoor ze over enkele eeuwen gebruikt zullen worden maar tegenwoordig passen we slabbetjes nog steeds toe om het effect van morsen te beperken. De grootste groep afnemers is tegelijk ook de kleinste: baby’s. Of hun ouders dan toch. Zij hebben immers de prachtige taak om hun kleine te voeren en uiteindelijk zelfstandig te leren eten. In de eerste fase van het leven van een kindje zijn baby slabbetjes voldoende. Is de kleine spruit al flink in de groei? Dan komt er een alternatief om de hoek kijken waar kinderen de eerste jaren van hun jonge leven mee kunnen doen: de junior slab. Deze variant is eenvoudig verstelbaar en geschikt voor kinderen van tussen de drie maanden en drie jaren jong.

Alternatieve kinderslabbetjes

De keuze voor het beste slabbetje is afhankelijk van de situatie. Als kinderen zelfstandig gaan leren eten is de slab met lange mouwen erg handig. De hand-oog coördinatie van een kind heeft immers de tijd nodig om zich te ontwikkelen en daarom gaat eten vaak niet in één keer goed. Als dat het geval is, komen de lange mouwen van de slab goed uit om de kleding eronder nóg beter te beschermen.

In sommige gevallen zijn lange mouwen nog niet voldoende. En dat is helemaal niet erg, groeien en leren moeten we immers allemaal lekker in ons eigen tempo doen. Maar als je vuil en vlekken ook op de broek of jurk van je kindje wilt voorkomen, kun je misschien beter kiezen voor een messy eater slab. Zoals de naam al rijkelijk illustreert is dit slabbetje bedoeld voor kinderen die nog veel oefening nodig hebben.

Is je kleine daar nog lang niet aan toe maar beginnen er al wel tandjes door te komen? In zo’n geval zijn bandana slabben een uitkomst. Het is hoe dan ook de oplossing voor kinderen die om welke reden dan ook veel kwijlen, wat ook gebeurt als de eerste melktanden zich aankondigen. Er zijn zelfs varianten met kauwstukken. Deze zijn handig als je kindje overal op wil bijten, wat vaak gebeurt als hun eerste tanden beginnen te groeien. Bij veelvuldig kwijlen kan een bandana slab soms zelfs noodzakelijk zijn. Het kan anders op de kleding terecht komen en contact maken met de huid van het kindje. Dit kan huidirritatie veroorzaken.

Kinderen en volwassenen

Ondanks de begrijpelijke associatie met baby’s en peuters kennen slabben eigenlijk helemaal geen leeftijdsgrens. De slab voor kinderen is hier het bewijs van. Dankzij een verstandelijke dan wel fysieke beperking kan zelfstandig eten soms moeilijk zijn. Daarom bestaan de slabben voor oudere kinderen en behoort ook een slab voor volwassenen tot de mogelijkheden. Deze kennen dezelfde functies en principes als slabben voor baby’s.