Hoe kan ik een brochure drukken?

Wil je zo veel mogelijk mensen informeren over het geweldige evenement dat je binnenkort organiseert? Wil je vertellen hoe leuk het is om lid te zijn van een bepaalde (sport)club? Of wil je een kort en krachtig overzicht hebben van de producten of diensten van jouw bedrijf? Voor al deze en nog veel meer onderwerpen kan een brochure drukken een prima optie zijn. Maar hoe gaat dat brochure drukken precies is zijn werk?

Stap 1. Ontwerp de brochure

Om een goede brochure te maken, is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn en wat je wilt. Er zijn vaak ontzettend veel opties waar je uit kunt kiezen, waardoor het maken van een definitieve keuze best lastig kan zijn. Daarom is het van tevoren handig om vast een idee te hebben over de uitvoering. Denk dan bijvoorbeeld aan kleurgebruik, maar ook aan formaat en papiersoort. Wanneer je hier een redelijk duidelijk beeld bij hebt, zal het makkelijker worden om tijdens het verder proces keuzes te maken. Stel jezelf ook vooraf de vraag of je het ontwerp zelf wilt maken, of dat je een professionele ontwerper inschakelt. Zelf ontwerpen kan kosten besparen, maar als je hier nog weinig ervaring mee hebt kan je ook voor vervelende verrassingen komen te staan. Het zou jammer zijn wanneer je bijvoorbeeld een tekst laat drukken, die na drukken niet leesbaar blijkt te zijn vanwege een verkeerde achtergrondkleur.

Stap 2. Maak afspraken met de drukker

Is je ontwerp af? Dan kan de bestelling geplaatst worden bij de drukker. Het kan prettig zijn om tijdens het plaatsen van je bestelling contact te hebben met de drukker. Op die manier kun je bespreken of jouw wensen in de praktijk mogelijk zijn. Let daarnaast ook op zaken zoals levertijd en bestelkosten. Vaak is de stukprijs van een brochure niet zo hoog, maar als je een flinke oplage hebt kunnen de totaalkosten snel toenemen. Het is dus goed om dit van tevoren duidelijk te hebben. Wil je een groot aantal laten drukken? Ook dan is het moeite waard om te overleggen bij de drukker. Soms zijn er bij grote aantallen namelijk kortingsmogelijkheden. Zorg voordat je de opdracht definitief maakt dat je alle afspraken op een rijtje hebt.

Stap 3. Wacht op je bestelling

Als de opdracht eenmaal definitief is, hoef je eigenlijk nog maar één ding te doen: wachten op je bestelling! Heb je van tevoren goede afspraken gemaakt over het drukwerk? Dan is de kans groot dat je tevreden zal zijn met het eindresultaat. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is zorgen dat de brochures bij jouw doelgroep terecht komen. Valt het resultaat toch tegen? Een goede drukker heeft een goede klantenservice, die je ook van dienst kan zijn als je minder tevreden bent. Handige tip: check van tevoren de algemene voorwaarden van het bedrijf. Zo weet je van tevoren wat de mogelijkheden zijn in zo’n geval als dit.