Crosshelmen voor iedereen

Crosshelmen maken een essentieel deel uit van elke sportoutfit waar crossmotors of andere gemotoriseerde voertuigen bij komen kijken. Tal van aanbieders hebben een uitgebreid gamma aan kwalitatieve helmen, en MX Deals is daar ongetwijfeld één van.

Niet elke crosshelm is gelijk, zoveel is duidelijk, maar op welke vlakken onderscheiden de verschillende mogelijkheden zich nu eigenlijk? Daar een duidelijk zicht op hebben is belangrijk om als motorcrosser het beste uit je outfit én dus ook je rijervaring te halen.

Belangrijke factoren bij het kiezen van een crosshelm

Als je op zoek gaat naar een goede cross outfit, dan is het eerst en vooral belangrijk dat je alle nodige onderdelen koopt. Komt daar het moment dat je een degelijke crosshelm zoekt, dan kunnen de volgende factoren je helpen om de juiste beslissing te maken:

Het type crosshelm

Vaak denkt men dat een crosshelm eender welke helm is, maar het tegendeel is waar. Er bestaan erg veel verschillende modellen, die elk voor een ander soort motorcross zijn bedoeld. Zo is er een heus aanbod aan enduro crosshelmen, die vooral aerodynamisch zijn, licht, en comfortabel zitten. Enduro is immers een rijstijl waarbij lange afstanden afgelegd worden – en dat gaat nu eenmaal niet met een zware, belemmerende helm.

Off-road crossers zijn dan weer beter af met een stevige crosshelm met extra padding, van een merk zoals Fox. Deze helmen zitten vaak iets meer omsloten rond het gezicht en het hoofd, wegen iets zwaarder door de extra beschermende lagen, en zijn er vooral op gericht om stoten en vallen op te vangen als je de controle verliest over het stuur.

Het merk van de crosshelm

Hoewel de meeste merken natuurlijk heel wat gemeen hebben, en doorgaans voor elke rijstijl over een uitgebreid aanbod beschikken, zijn er toch enkele belangrijke verschillen te benoemen. Het is immers van groot belang voor het juiste merk te kiezen, afhankelijk van je doelen en voorkeuren.

Zo zijn de helmen van Fox erg solide, betrouwbaar en relatief zwaar, waardoor ze de ideale optie zijn voor de off-road crosser. Het vizier garandeert daarbij een optimaal overzicht op de baan, waardoor ook eventuele obstakels tijdig kunnen worden opgemerkt en vermeden.

Thor crosshelmen zijn dan weer iets lichter en aërodynamischer, waardoor ze zich perfect verlenen voor sportieve crossers die in een gecontroleerd terrein rijden. Er bestaan daarbij uiteenlopende productreeksen binnen dit merk, die elk gekenmerkt worden door unieke kleurencombinaties en indrukken.

De helmen van Shift zijn dan weer ideaal voor recreatieve motorrijders; vooral comfort staat bij deze modellen centraal, en dat wordt duidelijk door het glooiende, ronde karakter van de helmen. Aerodynamiek is hier niet zo belangrijk, maar wel de pasvorm en het comfort van de helm tijdens het rijden.

Het ontwerp van de crosshelm

Als je echt gepassioneerd bent door crossen, dan is het ook de moeite waard aandacht te besteden aan de look van je helm. Elk merk heeft overduidelijk zijn eigen stijl en kenmerk, en dat maakt het aanbod aan uiteenlopende ontwerpen dan ook zo uitgebreid. Of je nu houdt van basiskleuren zoals zwart of grijs om een stoere outfit te creëren, of het liever wat opvallender houdt door de kiezen voor flashy kleuren zoals fluo-rood of geel, de mogelijkheden zijn uitgebreid.

Maar ook de patronen en opdrukken verschillen van helm tot helm. Bepaalde modellen zijn gewoon effen, en worden dan ook vooral gebruikt bij gelijkaardige outfits in eenzelfde kleur. Stoere patronen met meerdere kleuren, zoals die bij Thor vaak worden gebruikt, zijn dan weer ideaal voor de off-road crosser die de avontuurlijke kant opgaat.

Crosshelmen: voor elk wat wils bij MX Deals

De ene crosshelm is de andere niet, dat is duidelijk. Bovenstaand overzicht geeft natuurlijk nog maar enkele van de belangrijke factoren bij de zoektocht naar een goede crosshelm, maar het maakt het wel meteen eenvoudiger om een goede kandidaat te zoeken. Zeker als je veiligheid, comfort en stijl hoog in het vaandel draagt bij je outfit, is rekening houden met deze zaken van essentieel belang. Op die manier kan je vertrouwen op een gespecialiseerde dealer van crosshelmen, en dat komt je rijervaring alleen maar ten goede.